2 mei

Nisperos

Een nispero is een geel tot oranje gekleurde vrucht die qua uiterlijk lijkt op een abrikoos en heeft een zoet-zure smaak. Eerlijk gezegd had ik nooit van deze vruchten gehoord.Toen wij hier voor de eerste keer wat in het rond gingen rijden zagen we rondom het plaatsje Callosa d’en Sarrià wel iets heel raars. De valleien waren overdekt met netten, zover je kon kijken allemaal netten. Wij trokken zelf de conclusie (geen idee waarom) dat er lychees onder zaten, maar nee, nisperos dus. De Costa Blanca schijnt de ideale plek voor deze bomen te zijn. Exporteren naar het buitenland gebeurt, naar ik heb begrepen, voornamelijk in glazen potten. Een andere naam voor de nispero is loquat.

Wij hebben drie nisperoboompjes in de tuin staan en de vruchten zijn rijp. Je kan nog zo je best doen maar gewoon even opeten gaat hem niet worden. Dus we moeten er iets mee. Onderzoek op internet leert dat je er jam van kunt maken, maar ook likeur en ijs. Je kunt ze verwerken in fruitsalades, desserts en smoothies. Een combinatie met banaan schijnt heerlijk te zijn. Gecombineerd met mierikswortel kan het blaasstenen verwijderen en de aanwezigheid van pectine in de vezels reguleert het cholesterolgehalte. Nou, niet verkeerd dus.

Hopla, aan de slag. Ik ga in ieder geval een paar potten jam maken, misschien wat curd in combinatie met ander fruit en ijs lijkt me ook wel spannend.

Ik hou jullie op de hoogte!

Scroll Up